De menopauze (of overgang) is een overgangsfase aan het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Doorgaans is dat tussen 45 tot 60 jarige leeftijd.

De menstruatiecyclus gaat in die fase veranderen en stopt uiteindelijk.

Klachten tijdens de overgang

Veel vrouwen hebben last van menopauze klachten door hormonale veranderingen. Opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk zweten zijn veel gehoorde klachten. Maar er zijn nog veel meer symptomen, zoals bijvoorbeeld haaruitval, droge huid of pijnlijke gewrichten. De mate waarin de klachten zich voordoen kan sterk verschillen. Vaak is niet duidelijk waar klachten vandaan komen. Er is ook lang niet altijd begrip voor vrouwen met menopauze klachten.

Behandeling of advies

Door goed onderzoek en de juiste advisering en behandeling kan de invloed van menopauze klachten op het dagelijks leven zoveel mogelijk worden beperkt. Gynaikon Klinieken is hierin gespecialiseerd. Wij kunnen u helpen of adviseren hoe klachten te verlichten. U kunt bij ons terecht zonder verwijzing.

VERGOEDINGEN

Aan consulten en het verstrekken van middelen zijn kosten verbonden. De maximale behandeltarieven zijn door de overheid vastgesteld. U kunt het actuele tarief opvragen bij de kliniek: tel. +31 (0)88 - 8884444.

Woont u in Nederland: Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een deel van) de kosten. Voor de vergoeding neemt u contact op met uw verzekeraar. 

Woont u niet in Nederland: dan betaalt u de kosten van de behandeling zelf. U dient de kosten te voldoen vóór de behandeling.

“Hallo menodames, verrast was ik dat er een artikel in de krant stond over de menopauze. Misschien dat het langzaam doordringt bij de mensen dat overgangsklachten echt heftig kunnen zijn”.

Menopauze

Vraag & Antwoord

 

1. Kan ik de eerste signalen van de overgang duidelijk herkennen?

Vrouwen die geen pil gebruiken, zullen de eerste overgangsverschijnselen zeer zeker herkennen. De menstruatie begint te veranderen, blijft eerst langer uit en wordt vervolgens onregelmatiger. Sommige vrouwen hebben ook al vrij snel last van opvliegers. 

Soms wordt een bloedonderzoek gedaan om vast te stellen of een vrouw in de overgang is. Dit geeft echter in de meeste gevallen geen uitsluitsel. De huisarts zal dit onderzoek alleen uitvoeren als daar een duidelijk aanleiding toe is (bijvoorbeeld bij vrouwen die extreem jong klachten hebben). 
Lees hier meer over bloedonderzoek en diagnose. 

En wanneer ik gewoon de pil slik?

Wie de pil slikt, merkt weinig van de overgang tijdens de drie slikweken. De hormonen ‘doen uw lichaam geloven’ dat u nog in de vruchtbare levensfase zit. Dat is anders tijdens de pilvrije week. Dan bent u vrij van die hormonen en geeft uw lichaam vanzelf aan hoe het ervoor staat. Wie in de overgang komt, kan tijdens die week de bekende overgangsverschijnselen krijgen, zoals bijvoorbeeld opvliegers of transpireren. Leg dit altijd voor aan de arts. Blijkt inderdaad dat u in de overgang zit, dan heeft het niet veel zin de pil heel lang door te slikken. De pil is tenslotte niet geschikt om overgangsverschijnselen te behandelen. U kunt dan beter stoppen of eventueel voor ‘hormoonsuppletie’ kiezen.

3. Kan ik een vergelijking maken tussen mijn eigen overgang en die van mijn moeder?

Er is zeker een lijn te trekken met de overgang van uw moeder. Was zij laat, dan is de kans groot dat u dat ook bent. Dat is erfelijk bepaald. Overigens: de klachten die er kunnen ontstaan, zijn dat níet. Dus als uw moeder veel last had van opvliegers, wil dat niet zeggen dat u dat ook gebeurt.

4. Waar komt mijn lusteloosheid vandaan?

De overgangsfase is een intensief lichamelijk proces, dat veel energie vraagt. Opvliegers, slecht slapen en concentratieverlies, maken dat u zich niet top-fit kunt voelen. Bovendien zitten de meeste vrouwen nu in een woelige leeftijdsfase die niet direct met de overgang te maken heeft, maar wel degelijk zijn invloed heeft. De mogelijk aanwezige kinderen zijn in de pubertijd of gaan het huis uit. Ouders worden ouder en hebben soms extra zorg nodig. In enkele gevallen speelt er ook nog een echtscheiding. Het is erg zwaar als er sprake is van ‘gezinsproblematiek’, dit er ook nog bij te krijgen. 

Die lusteloosheid is dus zeer verklaarbaar. Het is goed te beseffen dat het tijdelijk is. Maar in sommige gevallen kan dat te lang duren. Schroom niet om hulp te zoeken.  Praat er met anderen over: maak een afspraak.

Méér vragen en antwoorden zijn ook te vinden op:

www.thuisarts.nl

 

ADRESSEN

Locatie Roermond

Gynaikon Klinieken

Bredeweg 239

6043 GA Roermond

(verdieping -1)

Gevestigd in: Medisch Centrum Bredeweg

Route >>

Locatie Rotterdam

Gynaikon Klinieken

Strevelsweg 700

3083 AS Rotterdam

(2e verdieping, nr. 204)

Gevestigd in: Verzamelgebouw Zuid​

Route >>

​​OPENINGSTIJDEN

Onze klinieken zijn op de volgende dagen open voor consulten en behandelingen:

Roermond: maandag, dinsdag en zaterdag

Rotterdam: maandag t/m vrijdag


Maak van te voren telefonisch* een afspraak.

AFSPRAKEN BUREAU

Bereikbaar voor informatie & afspraken

Maandag t/m vrijdag 8:30 - 17:00 uur

Zaterdag 8:30 - 12:00 uur

Houd uw BSN-nummer bij de hand.

Voor alle locaties

Tel: +31 (0)88 8884444

Email: info@gynaikon.nl

Contactformulier >>

Mailen via Zivver MailVeilig >>

*Als wij telefonisch niet bereikbaar zijn, stuur dan een bericht met uw telefoonnummer via het antwoordformulier en wij bellen terug.

Voor abortus hulpverlening kunt u met de verwijzing van een arts (bv huisarts, gynaecoloog, bedrijfsarts, etc.) direct een behandelafspraak maken. Heeft u geen verwijzing, dan moet u éérst een consult afspreken in onze kliniek.

AGB code: 49-493202

Lid van: Werkgroep Anticonceptie Nederland, NGvA, ESC(RH) en
Dutch Menopause Society.

MailVeilig.png
logo ZorgkNL_compact.jpg

Bekijk hier hoe tevreden cliënten van Gynaikon Klinieken zijn of plaats zelf een beoordeling op Zorgkaart Nederland, de onafhankelijke patiëntenfederatie. U mag ons ook altijd een bericht sturen over ervaringen of voor nazorg.

Sterren 4x.png

REVIEWS

Aangesloten bij:

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Let op: Vanwege het Coronavirus kunnen en begeleiders van patiënten en patiënten met koorts > 38,0 ºC of verkoudheidsverschijnselen NIET in de kliniek verblijven.