Anticonceptiemiddelen
Bekende anticonceptiemiddelen zijn: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere betrouwbare middelen zijn: de prikpil, het implantatiestaafje, de vaginale ring en de anticonceptiepleister. Voor sterilisatie kunt u kiezen als u zeker weet dat u geen kinderwens (meer) heeft.
Een condoom beschermt ook tegen soa's (sexueel overdraagbare aandoeningen) en hiv (aids).
Wat is het beste anticonceptiemiddel?
Hoe geschikt een bepaald middel voor iemand is, hangt af van verschillende factoren. Graag kijken we samen met u en eventueel uw partner wat voor u een geschikte methode is.
Een paar voorbeelden:
-
Als u een verhoogde kans op trombose heeft, zijn anticonceptiemiddelen met hormonen vaak niet de beste keuze.
-
Als u een onregelmatig leven leidt, kan het lastig zijn om een middel te gebruiken waar u iedere dag aan moet denken.
-
Als u op dit moment niet zwanger wilt worden maar over een tijdje (misschien) wel, is sterilisatie geen goede keuze.
Betrouwbaarheid van anticonceptie
Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. De betrouwbaarheid van de meeste middelen en methoden hangt sterk af van hoe u het middel gebruikt.
Niet tevreden over uw huidige anticonceptie?
Heeft u klachten of bent u niet tevreden over uw huidige pil of anticonceptiemethode? Informeer bij ons naar een goed alternatief.
Past uw voorbehoedsmiddel nog bij u? Gynaikon Klinieken biedt anticonceptie op maat. U kunt bij ons terecht zonder verwijzing.
Afspraak maken? Bel of mail ons. Woont u in Nederland? Houdt dan uw BSN-nummer bij de hand.
VERGOEDINGEN
Aan consulten en het verstrekken of plaatsen van anticonceptiemiddelen zijn kostenverbonden. U kunt het actuele tarief opvragen bij de kliniek: tel. 088 – 8884444. De behandeltarieven zijn door de overheid vastgesteld.
Woont u in Nederland: Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een deel van) de kosten. Voor de vergoeding neemt u contact op met uw verzekeraar.
Woont u niet in Nederland: dan betaalt u de kosten van de behandeling zelf. U dient de kosten te voldoen vóór de behandeling.
Anticonceptie
Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden.
Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen. Er zijn middelen met hormonen (oestrogenen en progestagenen) en zonder hormonen.
Links naar andere professionals
Vraag & Antwoord
1. Hoe voorkom ik ongewenste zwangerschap?
Het kiezen van een anticonceptiemiddel is een persoonlijke keuze. Het heeft te maken met uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Bent u man of vrouw? Heeft u nog een kinderwens of niet? Vindt u het belangrijk om ongesteld te worden? Houdt u rekening met een risico op soa/aids? Heeft u een voorkeur voor een middel met of zonder hormonen? In een consult zal een arts al deze zaken met u bespreken en u zelf een keuze laten maken.
2. Is anticonceptie betrouwbaar?
De betrouwbaarheid van de verschillende middelen wordt in sterke mate bepaald door de nauwkeurigheid waarmee je ze gebruikt. Middelen die theoretisch zeer betrouwbaar zijn, zullen door onnauwkeurig gebruik in de praktijk veel minder goed beschermen tegen zwangerschap dan middelen die theoretisch minder betrouwbaar zijn maar correct worden gebruikt.
Je motivatie om een middel op de juiste manier te gebruiken, speelt dus een belangrijke rol.
Globaal genomen kunnen we de verschillende anticonceptiemethoden volgens hun betrouwbaarheid onderverdelen in drie groepen:
-
Zeer betrouwbare middelen: sterilisatie, koperspiraaltje, hormonaal spiraaltje, hormonaal implantaat
-
Betrouwbare middelen: combinatiepil, anticonceptiering, anticonceptiepleister, prikpil, mannencondoom, vrouwencondoom
-
Minder betrouwbare middelen: coïtus interruptus, natuurlijke methoden
3. Is hormonale anticonceptie ongezond?
Hormonale anticonceptiemiddelen zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Wel moet je lichaam tijdens de eerste maanden wennen aan de hormonen en kan je last hebben van bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, tussenbloedingen of stemmingswisselingen. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal spontaan. Als dit niet zo is, raadpleeg dan je arts. Bij het gebruik van sommige hormonale middelen, zoals de pil, pleister en ring is er een licht verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Roken verhoogt die kans aanzienlijk. Als je rookt, vertel het dan aan je arts.
4. Ik wil de pil niet (meer) slikken, welke andere mogelijkheden heb ik?
Naast de pil kunt u kiezen uit nog veel meer anticonceptiemiddelen. Bijvoorbeeld de koperspiraal, de hormoonspiraal, de Nuvaring, De Evra-pleister, Implanon, het pessarium, condooms, sterilisatie, prikpil.
5. Voel ik iets van een spiraaltje tijdens het vrijen?
Als het goed is voelen u en uw partner niets van het spiraaltje tijdens de seks.
Persoonlijke vragen? Stel ze op een consult.
Kinderwens of niet? Vindt u het belangrijk om ongesteld te worden? Houdt u rekening met een risico op soa/aids? Heeft u een voorkeur voor een middel met of zonder hormonen? In een consult zal een arts al deze zaken met u bespreken en u zelf een keuze laten maken.
Méér vragen en antwoorden zijn ook te vinden op: