top of page

Abortus Hulpverlening

Tijdens een abortus behandeling wordt de zwangerschap afgebroken.

 

Gynaikon klinieken biedt de volgende behandelingsmogelijkheden: 

 • Abortuspil tot 9 weken zwangerschap  

 • Behandeling bij 5-13 weken zwangerschap

 • Behandeling bij 13-18 weken zwangerschap 

 VOORBEREIDING
BEHANDELING

Behandeling onder sedatie

Als u kiest voor een behandeling onder sedatie, moet u nuchter verschijnen op de afspraak in de kliniek. Dit betekent dat u maag leeg moet zijn.

 • Eten: is toegestaan tot 6 uur voor de afspraak, daarna mag dit absoluut niet meer.

 • Drinken: U mag tot 2 uur voor de behandeling nog heldere thee (zonder suiker en/of melk) of water drinken (dus geen sinaasappelsap, koffie of melkproducten). 

 • 2 uur voor de afspraak mag helemaal NIETS meer gedronken worden.

 • Medicatie: tot 1 uur voor de afspraak kunt u uw gebruikelijke medicatie innemen met een slok water. UITZONDERING hierop zijn: bloedverdunners en medicatie ten behoeve van diabetes mellitus (suikerziekte). Indien u deze medicijnen gebruikt, neem dan contact op met de kliniek om dit af te stemmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de behandeling krijgt u een recept voor antibiotica. U zult zich lichamelijk snel weer goed voelen. Wel kunt u enkele dagen last hebben van gespannen borsten, bloedverlies of buikpijn. Zo nodig mag u een pijnstiller innemen. De eerstvolgende menstruatie kunt u 4 tot 6 weken na de abortus verwachten. 

Wanneer na de behandeling de borsten gespannen en pijnlijk aanvoelen of er sprake is van stuwing, kunt u het beste een strakke beha dragen. Vooral niet de borsten masseren. Ook kunnen ijskompressen helpen. Eventueel kunt u bij pijn een pijnstiller innemen. Wanneer er melk uit de tepels komt, is het mogelijk deze afscheiding te remmen. Deze medicijnen schrijven we niet standaard voor in verband met de bijwerkingen. Neem hiervoor contact op met uw eigen arts. 

De eerste twee weken na de behandeling mag u géén tampons gebruiken, niet zwemmen, geen bad nemen (douchen mag uiteraard wel) en geen seksuele omgang hebben. 

 

Risico op complicaties

De kans op een complicatie tijdens of na de behandeling is uiterst klein. Mogelijke complicaties kunnen zijn: overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder. Aanvullende behandeling in een algemeen ziekenhuis kan in dat geval nodig zijn (< 0,2%). 

Daarnaast kan het voorkomen dat een prille zwangerschap toch niet is beëindigd of dat er restweefsel in de baarmoeder is achtergebleven. In dat geval kan de arts besluiten dat aanvullende medicatie of een curettage nodig is. 

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen.

Emotionele reactie

Soms kunt u enkele dagen tot weken emotioneel labiel reageren door hormonale veranderingen in uw lichaam. Wanneer u problemen krijgt met de verwerking van de zwangerschapsafbreking, zullen wij u graag begeleiden bij het vinden van geschikte psychische hulp. U kunt ook contact opnemen met de FIOM, een instelling die hulp biedt bij abortusverwerking. Kijk op www.fiom.nl voor meer informatie.  

In de video ‘ADVIES NA BEHANDELING’ wordt uitleg gegeven over adviezen na een behandeling. Bekijk de video >

Nacontrole

Drie weken na de behandeling kunt zelf een zwangerschapstest uitvoeren en een afspraak maken voor een nacontrole. U kunt voor de nacontrole naar Gynaikon Klinieken of bij uw eigen arts gaan. Als u naar uw eigen arts gaat, vragen wij u het evaluatieformulier te downloaden en dit door uw arts in te laten vullen. De arts kan dit formulier dan aan ons te retourneren.

Om het formulier voor uw arts te downloaden: klik hier.

 

Aansluitend aan de behandeling kunt u, indien u dit wenst, in overleg een spiraal laten plaatsen. Meer informatie over anticonceptiemiddelen vindt u op de websites: thuisarts.nl, seksualiteit.nl en sense.info. 

 

Aan het plaatsen van een spiraal zijn kosten verbonden. Voor het actuele tarief neemt u telefonisch contact op met de kliniek. 

In de video ‘NACONTROLE EN ANITICONCEPTIE’ wordt uitleg gegeven over de nacontrole en methoden van anticonceptie.
Bekijk de video >

BELANGRIJK ! 

Bij een behandeling onder sedatie:

 

 • Indien u niet nuchter bent, kunt u géén sedatie krijgen!

 • Na de sedatie mag u 24 uur niet zelf auto- of motorrijden of (brom)fietsen, hou daar rekening mee!

 • Wij adviseren dat u onder begeleiding naar huis gaat.

NAZORG

Onder PRAKTISCHE INFO staat precies uitgelegd hoe alles op de behandeldag in z'n werk gaat, wat je mee moet brengen en waar je rekening mee moet houden.

 

Naar Praktische Info:

ikoon pijltje naar rechts_wit.png

Wanneer u een afspraak niet kunt nakomen, verzoeken we u vriendelijk doch dringend dit minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven!

 

De vrijgekomen afspraak kan dan aan iemand anders worden toegewezen. Als u dat wilt, kunt u met de receptioniste een nieuwe behandeldatum afspreken. 

Download de bijsluiters van door ons gebruikte medicatie:


Afspraak plannen

Als u ongewenst zwanger bent kunt u een afspraak maken bij Gynaikon Klinieken.

Geen verwijzing nodig

U kunt zonder verwijzing van een arts een afspraak maken voor een zwangerschapsafbreking in een abortuskliniek. In overleg met onze arts kunt u zelf aangeven hoeveel tijd u nodig heeft om tot een weloverwogen besluit te komen.

  

Minderjarig 

Als je 16 jaar of ouder bent, mag je zelfstandig beslissen over de abortusbehandeling. 

Als je jonger dan 16 jaar bent, is het in bepaalde situaties toegestaan om zonder de toestemming van je ouders/voogd te kiezen voor een zwangerschapsafbreking. Neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)88 8884444. We kunnen dan samen met je de situatie bespreken en je adviseren over de mogelijkheden.

Zwangersduur

De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie of door middel van echografische meetgegevens. Als u niet weet hoever u zwanger bent, kunt u op korte termijn een afspraak maken voor een echo.

Vergoedingen

Voor wie in Nederland woont:

Als u in Nederland woont en een Nederlandse ziektekostenverzekering heeft, hoeft u niet voor de abortus behandeling te betalen en worden de kosten vergoed door een subsidie van het Ministerie van VWS. Daarbij is volledige anonimiteit gegarandeerd. Uw ziektekostenverzekeraar wordt niet op de hoogte gesteld en u betaalt geen eigen risico (in tegenstelling tot een behandeling in een ziekenhuis).  

Om vast te stellen of u in aanmerking komt voor vergoeding, hebben wij uw verzekeringspas of polis van uw ziektekostenverzekering nodig. Verder vragen wij u een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen.  

 

Voor wie niet in Nederland woont 

Als u niet in Nederland woont en/of geen Nederlandse ziektekostenverzekering heeft, betaalt u de kosten van de behandeling zelf. De maximale behandeltarieven zijn door de overheid vastgesteld. U dient de kosten te voldoen vóór de behandeling. Voor de tarieven neemt u telefonisch contact op met de kliniek. 

In de video ‘PLANNEN VAN EEN AFSPRAAK’ wordt uitleg gegeven hoe het maken van een afspraak verloopt. Bekijk de video >

Intakegesprek

Bij aankomst in de kliniek meldt u zich bij de receptie. Nadat u een vragenlijst heeft ingevuld, heeft u een gesprek en vooronderzoek. Met behulp van echografie wordt vastgesteld hoe lang u precies zwanger bent. Bij een deel van dit gesprek mag niemand anders aanwezig zijn. Het is wettelijk verplicht dat wij u  een moment alleen spreken.

In het gesprek met de verpleegkundige wordt ook het gebruik van anticonceptie besproken en kan zij al uw andere vragen beantwoorden. Tot een zwangerschap van ongeveer 15 weken kunt u aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen. 

Als uw bloedgroep en resusfactor niet bekend zijn, worden die door ons vastgesteld. Omdat bij een zwangerschapsafbreking met name de resusfactor belangrijk is, moeten wij weten of deze positief of negatief is. Bij een negatieve resusfactor geven wij direct na de behandeling een antistof-injectie.

Afhankelijk van de zwangerschapsduur variëren de behandelmethode en de observatietijd.

In de video ‘INTAKE GESPREK’ wordt uitleg gegeven hoe het intakegesprek. Bekijk de video >


De keuze van de behandelmethode is afhankelijk van het aantal weken zwangerschap.
 

U mag 1 begeleider meenemen naar de kliniek.
Kinderen zijn niet toegestaan
in de kliniek.

Medicamenteuze behandeling - ook wel abortuspil (< 9 weken)

De abortuspil kan gebruikt worden tot 9 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.

Deze medicamenteuze behandeling bestaat uit een combinatie van tabletten, namelijk mifepriston (Mifegyne®) en misoprostol (Cytotec®), die op verschillende dagen moeten worden ingenomen. De Mifegyne® zorgt dat de zwangerschap niet verder doorgroeit en neemt u in de kliniek in.

U krijgt 4 tabletten Cytotec® mee naar huis. Deze tabletten brengt u 2 dagen later vaginaal in. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt en de zwangerschap wordt afgestoten. Dit veroorzaakt pijn en bloedverlies. Zowel het bloedverlies als de pijn kunnen langer duren en erger zijn dan een normale menstruatie. Ook kunt u wat stolsels verliezen. Het is daarom het beste om meteen ook een pijnstiller in te nemen. Er moet tijdens de behandeldag een volwassene bij u zijn die op de hoogte is van de abortus. 

Wij raden u aan voor het bloedverlies geen tampons te gebruiken, maar gewoon maandverband. De eerstvolgende menstruatie kunt u 4 tot 6 weken na de abortus verwachten. 

Soms is het gebruik van de abortuspil niet mogelijk om medische redenen, z.g. contra-indicaties, bijvoorbeeld in geval van bloedarmoede, hoge bloeddruk of astma.

Het is noodzakelijk dat u en/of uw begeleider de Nederlandse, Engelse of Duitse taal voldoende beheerst.

In de video ‘MEDICAMENTEUZE BEHANDELING’ wordt uitleg gegeven hoe deze behandeling verloopt. Bekijk de video >

Instrumentele behandeling eerste trimester

(< 13 weken)

Bij een instrumentele behandeling wordt uw baarmoeder leeggezogen met behulp van een dun buisje en is mogelijk tot ca. 13 weken. U kunt kiezen tussen plaatselijke verdoving of sedatie (= slapen). U krijgt 2 tabletjes misoprostol die zorgen dat de baarmoederhals zachter wordt en zich iets opent. Dit heet priming en vanaf dit moment is de behandeling begonnen.

 

Plaatselijke verdoving:

Als u heeft gekozen voor een plaatselijke verdoving, voelt u vooral de prikken van de verdoving en daarna mogelijk nog krampen als tijdens een menstruatie. De behandeling duurt 5 tot 10 minuten. 

In de video ‘INSTRUMENTELE BEHANDELING ONDER LOKALE VERDOVING’ wordt uitleg gegeven hoe deze behandeling verloopt. Bekijk de video >

  

Sedatie:

Als u heeft gekozen voor sedatie, moet u nuchter zijn (zie kopje 'Behandeling onder sedatie') en wordt u voor de behandeling in slaap gemaakt. Na de behandeling maakt de arts u meteen weer wakker en u blijft dan nog ongeveer 1 uur in de kliniek ter controle.

In de video ‘INSTRUMENTELE BEHANDELING ONDER SEDATIE’ wordt uitleg gegeven hoe deze behandeling verloopt. Bekijk de video >

Tweede trimester behandeling (13-18 weken)

Vanaf ca. 13 weken krijgt u een 2e trimester behandeling onder sedatie (= slapen). Om te kunnen worden behandeld, moet u voor de handeling nuchter zijn (zie kopje 'Behandeling onder sedatie'). U krijgt 2 tabletjes misoprostol die zorgen dat de baarmoederhals zachter wordt en zich iets opent. Dit heet priming en vanaf dit moment is de behandeling begonnen. U wordt voor de behandeling eerst in slaap gemaakt.  U wordt behandeld met instrumenten en uw baarmoeder wordt schoongemaakt. Afhankelijk van de zwangerschapsduur varieert de behandeltijd van 10 tot 20 minuten. De arts maakt u meteen na de behandeling weer wakker en u blijft dan nog ongeveer 1 uur in de kliniek ter controle.

In de video ‘2e TRIMESTER BEHANDELING ONDER SEDATIE’ wordt uitleg gegeven hoe deze behandeling verloopt. Bekijk de video >

Info buddy's
Anker 2 VxA Abortus

Vraag & Antwoord

 

1. Wat zijn mijn keuzes als ik onbedoeld zwanger ben? 

Afhankelijk van de duur van de zwangerschap zijn er de volgende mogelijkheden:

 • De zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden 

 • Plaatsing in een pleeggezin

 • Afstand ter adoptie

 • Abortus 


Voor veel vrouwen is de keuze vaak snel duidelijk, anderen twijfelen. U kunt het beste heel zorgvuldig uw plannen en gevoelens nagaan, om pas dan de beslissing te nemen die u het beste lijkt. Hoewel uzelf de beslissing moet nemen, is het vaak prettig uw probleem met iemand anders te bespreken. Komt u er zelf niet helemaal uit, dan kunt u een afspraak maken bij uw huisarts of bij onze kliniek.​

2. Ik ben bang dat ik zwanger ben na onveilige sex

Heeft u onveilige sex gehad of is het condoom geknapt? 

Als dat minder dan 3 dagen geleden is gebeurd, kunt u bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil zonder recept kopen. De morning-afterpil beschermt niet voor 100%. Komt uw menstruatie niet op ongeveer de normale tijd, doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.
Als u minder dan 5 dagen geleden onveilige seks hebt gehad kunt u ook een koperspiraaltje laten plaatsen in de baarmoeder. Dit voorkomt zwangerschap. (U kunt het spiraaltje eventueel houden als anticonceptie).

 

3. Wat kan ik doen als ik over tijd ben? 

Als u al meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kunt u bij de apotheek en drogist krijgen. Als u niet zeker bent van de uitslag van de test, dan kunt u na een week nogmaals een zwangerschapstest doen. Eventueel kunt u ook bij de huisarts terecht om vast te stellen of u zwanger bent.

 

4. Tot hoeveel weken in de zwangerschap kan ik een abortus krijgen?  

Bij Gynaikon Klinieken tot 18 weken, gerekend vanaf 1e dag van de laatste menstruatie. (In Nederland is een behandeling tot ongeveer 22 weken mogelijk).

5. Hoelang duurt de totale behandeling, inclusief voor- en nazorg? 

Bij een zwangerschapsduur tot 18 weken mag u in de loop van de (na)middag weer naar huis. Gemiddeld bent u 3 tot 6 uur in de kliniek. 

  

6. In hoeverre speelt mijn gewicht een rol bij de behandeling?  
U heeft een verhoogd risico bij de sedatie als u een ernstig overgewicht of ondergewicht heeft. Lijdt u aan ernstig overgewicht of ondergewicht, neem dan contact met ons op. 

7. Is het erg als je al eerder een abortus hebt ondergaan? 

Een eerdere abortus geeft geen lichamelijke problemen voor de behandeling. 

  

8. Hoe wordt een abortusbehandeling uitgevoerd? 

Tot 9 weken zwangerschap kunt u kiezen voor de abortuspil. U krijgt een medicijn met een 'anti-zwangerschapshormoon' dat er in de meeste gevallen voor zorgt dat de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt. Twee dagen later krijgt u, thuis of in de kliniek, prostaglandinetabletten die de baarmoeder doen samentrekken zodat de vrucht wordt afgestoten. U kunt ook kiezen voor een zuigcurettage. 
 
Tot ca. 13 weken is een zuigcurettage mogelijk met plaatselijke verdoving of onder sedatie. Het baarmoederhalskanaal wordt via de vagina verdoofd en iets wijder gemaakt. Vervolgens wordt een dun buisje ingebracht en het weefsel wordt weggezogen. Soms is het nodig dat u enkele uren voor de ingreep prostaglandinetabletten krijgt, die de baarmoederhals soepel maken. 
 
Vanaf ca. 13 weken moet de baarmoedermond verder worden opgerekt en wordt de vrucht met instrumenten verwijderd. Daarna wordt de baarmoeder schoongemaakt door middel van een curettage. U krijgt een tot enkele uren voor de ingreep prostaglandinetabletten, die de baarmoederhals soepel maken. 

 

9. Krijg ik sedatie, een ruggenprik of plaatselijke verdoving? 

Een ruggenprik wordt niet gegeven. Bij een zwangerschapsduur tot 18 weken kunt u kiezen tussen plaatselijke verdoving of sedatie.

 

10. Mag ik na een behandeling onder sedatie deelnemen aan het verkeer?

U mag na een behandeling onder sedatie niet zelf auto- of motorrijden en ook niet (brom)fietsen. Wij willen graag dat u dan onder begeleiding naar huis gaat.

11. Doet de behandeling pijn? 

Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaapt u niet en voelt u wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, zal voor iedere vrouw verschillend zijn. U voelt meestal wel wat krampen na de behandeling. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiepijn. 
 
Bij behandeling onder sedatie krijgt u via een naald in de arm een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. Tijdens de sedatie merkt u niets van de behandeling. Direct na de behandeling wordt u wakker gemaakt. U voelt zich daarna nog wat slaperig en soms wat duizelig. 

12. Kan mijn partner of begeleider bij de behandeling aanwezig zijn?  

Uw partner of begeleider kan gedeeltelijk bij  het gesprek en het vooronderzoek door de arts zijn. De arts zal u namelijk een moment alleen willen spreken. Bij behandeling onder plaatselijke verdoving tot 13 weken mag de partner of begeleider wel aanwezig zijn. 

  

13. Welke complicaties kunnen er optreden? 

De kans op een complicatie tijdens of na de ingreep is uiterst klein en neemt toe met de duur van de zwangerschap. Mogelijke complicaties kunnen zijn: overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder. Aanvullende behandeling in een algemeen ziekenhuis in onze regio, waarmee wij een samenwerkingsovereenkomst hebben, kan in dat geval nodig zijn (< 0,2%). 

Daarnaast kan het voorkomen dat een prille zwangerschap toch niet is beëindigd of dat er restweefsel in de baarmoeder is achtergebleven. In dat geval kan de arts besluiten dat aanvullende medicatie of een curettage nodig is. 

  

14. Waar moet ik op letten in de dagen na de behandeling?

Uit voorzorg krijgt u antibiotica. Als u na de derde dag meer dan 38ºC koorts heeft, neem dan contact met ons op. 
Wanneer na de behandeling de borsten gespannen en pijnlijk aanvoelen, mag u een pijnstiller innemen. Wanneer er melk uit de tepels komt, is het mogelijk deze afscheiding te remmen. Deze medicijnen schrijven we niet standaard voor in verband met de bijwerkingen. Neem hiervoor contact op met uw eigen arts.  

De eerste twee weken na de behandeling mag u geen gemeenschap hebben. In deze weken mag u ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Wel mag u zich douchen. 

  

15. Ik zie emotioneel erg op tegen de abortus. Kan ik mijn ervaringen met iemand delen? 
Als u zich onzeker voelt of moeite heeft een beslissing te nemen, kunt u contact opnemen met de FIOM, een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in uw omgeving kunt u kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kunt u voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen. 

  

16. Heeft een abortus negatieve gevolgen voor een zwangerschap in de toekomst?

In het algemeen heeft de behandeling geen nadelige invloed op volgende zwangerschappen. De eerstvolgende menstruatie kunt u 4 tot 6 weken na de abortus verwachten. 

  

17. Tot hoelang na de abortus mag ik geen seksuele gemeenschap hebben? 

Om infecties te voorkomen mag u de eerste twee weken na de behandeling geen gemeenschap hebben. In deze weken mag u ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Wel mag u zich douchen. 

  

18. Kan ik na de abortusbehandeling een spiraal laten plaatsen? 

U kunt na een abortusbehandeling aansluitend een spiraal laten plaatsen. Voor het actuele tarief voor de plaatsing van de spiraal kunt u contact met ons opnemen. Voor de vergoeding van de spiraal kunt  u contact opnemen met uw verzekeraar. 

Tumbnail 00NL.png
bottom of page